EMDR

Wat is EMDR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een trauma therapie die helpt bij de verwerking van een traumatische gebeurtenis.

Vaak wordt EMDR toegepast bij mensen die PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) hebben.
Dit hoeft echter niet perse het geval te zijn. Je kan ook een traumatische gebeurtenis mee hebben gemaakt zonder PTSS te hebben.

Wanneer EMDR?

EMDR wordt vaak toegepast als je na het meemaken van een heftige gebeurtenis last krijgt van klachten zoals :

 • Flashbacks/herbelevingen
 • Nachtmerries
 • Schrik acties
 • Vermijdingsacties die te maken hebben met de traumatische gebeurtenis.
 • Sneller geïrriteerd/kort lontje
 • Schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld.
 • Somberheid
 • Concentratie problemen
 • Onverklaarbare lichamelijke klachten
 • Slecht slapen
 • Angsten, paniek, je zorgen maken, onrust.
 • Stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid

Als je last hebt van meerdere van deze klachten zou EMDR een goede manier kunnen zijn om de traumatische gebeurtenis te verwerken.

Behandelmethodes 

EMDR vindt plaats bij een GGZ instelling en wordt uitgevoerd door een psycholoog.
Er zijn verschillende methodes om EMDR uit te voeren
Enkele methodes zijn :

 • De behandelend psycholoog beweegt zijn/haar vinger op en neer en jij moet deze met je ogen volgen.
 • Achter een beeldscherm. Er verschijnt een balletje op het scherm dat heen en weer beweegt. Deze volg je met je ogen.
 • Een stok met een bolletje erop. Deze beweegt de psycholoog op en neer en ook deze moet je volgen met je ogen.
 • Bij alle genoemde methodes kan de psycholoog ervoor kiezen om met een koptelefoon te werken. De koptelefoon word opgezet en je hoort dan tikjes die ervoor zorgen dat je afgeleid word.

Nu lijkt het heel erg alsof je onder hypnose gebracht wordt, maar dit is niet het geval je bent ten alle tijden helemaal bij.

De psycholoog vraagt jou de gebeurtenis voor je te nemen en in grote lijnen te vertellen en je te concentreren op het meest nare plaatje uit deze herinnering.
Vervolgens zal hij/zij vragen hoe naar de gebeurtenis voor jou is om naar te kijken op een schaal van 0 tot 10 (0 is helemaal niet naar 10 is zo naar als het maar kan).
De psycholoog zal dan vragen wat er naar is in dat beeld om naar te kijken. Als je dit benoemt hebt mag je het balletje/vinger volgen en volgen wat er in je opkomt.
Tijdens dat je het balletje/vinger volgt zal er tussen door gevraagd worden wat er in je opkomt.

Dit word zo vaak als nodig herhaalt tot dat de naarheid / spanning die je ervaart bij het plaatje op de 0 zit. Vaak is de 0 niet in 1 sessie behaalt en zal je meerdere sessie nodig hebben om die 0 wel te behalen.

Het doel is om de nare gebeurtenissen een plaats te kunnen geven, de scherpe randjes er vanaf te halen en de klachten te verminderen of weg te nemen.

Hoe werkt EMDR? – Vertelt vanuit het gezichtspunt van een psycholoog

Een traumatische gebeurtenis kan veel invloed hebben op iemands leven. Doordat zo’n gebeurtenis erg heftig is raakt je werkgeheugen overbelast / overprikkeld en kan het op dat moment niet alles op een normale manier verwerken. Dit zorgt ervoor dat het trauma als een soort gedetailleerde film in je lange termijn geheugen wordt opgeslagen ipv ‘in grote lijnen’, zoals normaal is wanneer je een gebeurtenis verwerkt. Zo weet je van een traumatische gebeurtenis vaak nog alle details, wat je toen zag, hoorde, rook en het gevoel van toen komt telkens opnieuw op als je er aan denkt. Soms lijkt het alsof je het opnieuw allemaal beleeft als je er aan terug denkt.
Vergelijk dit eens met een ‘normaal verwerkte gebeurtenis’ zoals bijvoorbeeld je verjaardag vorig jaar. Je weet vast nog in grote lijnen hoe die dag was, wie er waren en wat je gedaan hebt maar waarschijnlijk niet meer alle details, wat er gezegd is en het zal geen hele sterke emoties meer oproepen.

EMDR is een methode die er voor zorgt dat je werkgeheugen wordt geactiveerd tegelijkertijd met het trauma en de natuurlijke verwerking van de gebeurtenis alsnog bevordert en versnelt. Na de EMDR kun je aan de gebeurtenis terugdenken zonder de heftige emotionele lading telkens opnieuw te beleven. De klachten die zijn ontstaan nav het trauma en het proberen te onderdrukken en vermijden van het trauma zullen na de EMDR ook afnemen .

Mijn ervaring is dat EMDR in het begin voor cle erg zwaar kan zijn, het is erg moeilijk juist naar dat te gaan kijken wat je het aller naarste vindt. Echter ik merk dat cliënten meestal al na een (paar) sessie(s) veel verbetering merken en dit motiveert hen om de therapie vol te houden. Vergeleken met andere vormen van therapie voor PTSS is EMDR voor cliënten mijns inziens het minst belastend. Ik sta er zelf elke keer weer versteld van hoe snel en effectief EMDR kan helpen, zelfs bij klachten die al jarenlang bestaan!

Ervaringsverhaal EMDR – Vertelt vanuit het gezichtspunt van een ervaringsdeskundige

Door dat mijn dochter te vroeg geboren is (29,6 weken) door pre-eclampsie heb ik PTSS ontwikkeld.
De “bevalling” was voor mij heel heftig en de periode in het ziekenhuis (4 weken NICU en 3 weken streekziekenhuis) was een rollercoaster. Continu leefde je in een angst. In het begin was je zelf nog doodziek en vecht je nog voor eigen leven maar ondertussen ligt jou dochter ook nog te vechten voor haar leventje. Overleeft ze dit? Hoe komt ze hieruit? Een lange onzekere tijd.
Na thuiskomst merkte ik dat ik er steeds meer moeite mee had om hier over te praten.

Ik kreeg nachtmerries, flashbacks overdag en ik wou haar continu bij me hebben. Wou haar geen moment meer alleen laten.
Ik was snel overprikkeld en kon weinig hebben.
Ik ben uiteindelijk naar de huisarts gegaan en die heeft me door verwezen naar de psycholoog.
Zij heeft me uiteindelijk EMDR voorgesteld. In eerste instantie zag ik dit totaal niet zitten. Vond het maar eng.
Maar ik ben het aangegaan. En heeft het me gebracht waar ik nu sta.
Ik heb een aantal sessies gehad. Prettig was het niet ik vond het erg heftig.
Het vraagt ontzettend veel energie omdat je continu met je ogen en hersenen bezig bent.

Ik had er vaak na 2/3 dagen nog last van. Extreem moe, overprikkelt, veel hoofdpijn en slecht slapen.
Dit hoorde echter bij de EMDR.
Uiteindelijk werd dit steeds minder en zo merkte ik dat ik deze gebeurtenis steeds meer een plek kon geven. Ik kon er veel makkelijker over praten zonder een brok in me keel of tranen in mijn ogen.

Al met al heeft EMDR mij enorm geholpen de vroeg geboorte van mijn dochter te verwerken.
Het zal altijd wel een moeilijke periode in mijn leven blijven. Maar ik kan weer naar de foto’s kijken (voorheen niet).  Ik heb dan ook een psycholoog die gespecialiseerd is in EMDR. Ze heeft me er heel fijn en goed doorheen geholpen!
Ik kan mijn verhaal nu met andere delen wat ik persoonlijk heel belangrijk vind!

Het is niet erg om hulp te vragen!

Meer informatie

Voor meer informatie over EMDR of het zoeken naar een geaccrediteerde therapeut kijk op de website van de vereniging EMDR Nederland: http://www.emdr.nl

Laat een reactie achter