Extra calcium kan zwangerschapsvergiftiging voorkomen

Omdat pre-eclampsie en/of het HELLP-syndroom iedere vrouw en iedere zwangerschap kan treffen…

Een besparing aan zorgkosten van 7,5 miljoen euro. En nog belangrijker; 25% minder zwangerschapsvergiftingen in Nederland. Dat betekent dat van iedere 4 vrouwen die dit artikel leest omdat zij pre-eclampsie en/of het HELLP-syndroom heeft gehad, er 1 geen pre-eclampsie en/of het HELLP-syndroom zou hebben gehad.

Dit zijn de verwachte resultaten van 1 gram calcium per dag tijdens de zwangerschap, zoals blijkt uit onderzoek deel uit van de grotere Expect-studie die de Universiteit Maastricht met alle verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen in de provincie Limburg is gestart om vroeg in de zwangerschap de kans op een complicatie te voorspellen.

Het onderzoeksresultaat dat er 25% minder zwangerschapsvergiftingen in Nederland zouden zijn is gebaseerd op de aanname dat slechts de helft van alle zwangere vrouwen een advies tot het innemen van calcium zouden opvolgen. Als alle zwangere vrouwen 1 gram calcium zouden innemen dan zou het aantal zwangerschapsvergiftingen halveren.

Lees het artikel van de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/…/extra-calcium-kan-zwangerschaps…/

Een artikel van medischcontact.nl dat iets meer achtergrond geeft: https://www.medischcontact.nl/…/advies-extra-calcium-vermin…

En een artikel van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV): http://www.knov.nl/…/advies-over-calciumgebruik-om-zwa…/1798

Laat een reactie achter