Gastblog van Elly op Gezondtotaal.nl

Na HELLP syndroom nog jaren concentratieproblemen

Vrouwen die (pre-)eclampsie en/of het HELLP-syndroom hebben gehad, ervaren vaak nog jaren na hun bevalling geheugen- en concentratieproblemen. Soms verdwijnen deze zelfs nooit meer helemaal. Lichamelijk voel je je redelijk hersteld, maar toch lijkt het wel alsof je veranderd bent.

Persoonlijke ervaring

Na bijna 4 jaar ervaar ik deze problemen zelf nog steeds. Ik moet letterlijk alles opschrijven wil ik niks vergeten. Dit hoefde ik voor mijn zwangerschap niet, ik was een wandelende agenda. Mijn concentratie is ook niet de beste meer. Ik kan me niet focussen op een gesprek als er om me heen van alles gebeurt.

Helaas ben ik niet de enige die deze klachten ervaart. Uit lotgenotencontact blijkt dat heel veel vrouwen met deze klachten rondlopen.

Onbegrepen

Er is nog weinig bekend over deze klachten. Vaak worden ze niet of nauwelijks erkend door artsen. Of ze worden afgedaan als ‘zwangerschapsdementie’. Mensen begrijpen niet waarom het zo lang duurt voor je weer de oude bent. ‘Je zal nu inmiddels toch wel hersteld zijn? Dit kan niet meer van (pre-)eclampsie en/of HELLP-syndroom komen. Dat is na je bevalling over.’ Dat maakt je wens eens verdrietig.

Platform voor lotgenoten

Dit alles heeft mij er toe gebracht een platform op te zetten voor vrouwen die (pre-)eclampsie en/of het HELLP-syndroom hebben gehad. Samen met vier andere vrouwen en een partner geven wij vorm aan Hart voor HELLP. Via onze website en onze Facebook-pagina bieden we informatie en delen we lotgenotenverhalen en in onze Facebook-groep kunnen vrouwen hun verhaal en vragen kwijt.

Bron: http://www.gezondtotaal.nl/na-hellp-syndroom-nog-jaren-concentratieproblemen/

Laat een reactie achter