Linda vertelt haar verhaal aan gezondheidenco.nl

HELLp-syndroom. Herstel kan jaren duren

Aan het einde van je zwangerschap de dood in de ogen kijken, dat overkomt vrouwen die het HELLP-syndroom hebben, een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. Het herstel van die aandoening kan jaren duren. Daar is soms maar weinig begrip voor.

In de vierendertigste week van haar zwangerschap voelde Linda  zich grieperig. Ze had hoofdpijn, was misselijk en had een snoerende pijn in haar bovenbuik. Ze werd acuut in het ziekenhuis opgenomen, waar ze na een paar dagen de diagnose kreeg: ze had het voor haar en haar ongeboren baby gevaarlijke HELLP-syndroom.

Hellp

„Hoewel ik sterk het gevoel had dat mijn kind eruit moest omdat hij gevaar liep, heb ik nooit écht ervaren hoe ziek ik was”, vertelt ze, die uiteindelijk een spoedkeizersnede onderging waarna haar zoon werd geboren. „Het was alsof HELLP het deel van mijn hersenen uitschakelde dat ervoor zorgt dat je kunt nadenken. Ik besefte niet wat er gebeurde, mijn lichaam was enkel bezig te overleven.”

Energie

Ook na de bevalling was ze er voor haar gevoel niet werkelijk bij. „Ik hem huilen, maar was te druk bezig mezelf te redden. Mijn bloeddruk was tijdens de keizersnede flink gedaald, ik lag er meer dood dan levend bij. Ik heb foto’s van zijn geboorte, maar weet er niets meer van. Alle energie werd gebruikt om lichamelijk te herstellen.”

Moedergevoel

Doordat het enige dagen duurde voordat ze zich lichamelijk beter voelde, kwam het moedergevoel niet vanzelf. „Ik weet nog dat ik mezelf in het ziekenhuis huilend toesprak: ‘Kom Linda, voel nou toch iets voor je kind.’ Ik had nauwelijks emoties, het was alsof ik niet begreep dat hij er was. Het duurde maanden voor ik een klik met hem had.’’

Het besef wat haar was overkomen en in wat voor toestand ze een kind op de wereld had gezet, kwam pas na negen maanden. „Ik kreeg flashbacks van de onderzoeken, de keizersnede, de eerste levensweek van Nick. Toen het plaatje compleet was, voelde ik me enorm schuldig. Nick huilde veel en ik vond dat dat mijn schuld was. Door mij was hij eerder geboren. Ik voelde me een slechte moeder.”

Trauma

Volgens gynaecoloog Louis Peeters van het Academisch Ziekenhuis Maastricht – hij is gespecialiseerd in gecompliceerde zwangerschappen en doet onderzoek naar de lichamelijke en psychische gevolgen van HELLP – lopen vrouwen door het syndroom vaak een trauma op.

„Stel je voor, je bent een jonge moeder, staat middenin het leven, en ineens word je doodziek.
Je kind moet, omwille van jouw gezondheid, te vroeg geboren worden en heeft daardoor een verhoogde kans op complicaties.” Die ervaringen zijn volgens Peeters zo’n zware last, dat de gevolgen ervan lang kunnen doorwerken.

Herstel

Er is niet alleen sprake van een posttraumatisch stresssyndroom, legt hij uit. Na HELLP volgen psychische en lichamelijke klachten met een lange herstelperiode. Volgens Peeters duurt het lichamelijke herstel ongeveer een halfjaar en kunnen klachten als depressiviteit en geheugen-
en concentratieproblemen veel langer aanhouden.

Bron: http://www.gezondheidenco.nl/146671/hellp-syndroom-herstel-kan-jaren-duren/

Laat een reactie achter