Nieuw ontwikkelde bloedtest kan mogelijk HELLP-syndroom identificeren

aHUS – een zeldzame, genetische ziekte – wordt gekenmerkt door een versnelde afbraak van rode bloedcellen, een tekort aan bloedplaatjes in het bloed, (acuut) nierfalen, verhoogde bloeddruk en verhoogde leverenzymen. Nu denk jij misschien: “Dat zijn ook kenmerken van het HELLP-syndroom”. Dat dachten onderzoekers van het John Hopkins universitair ziekenhuis te Baltimore, Verenigde Status van Amerika ook.

AFBRAAK VAN RODE BLOEDCELLEN

Toen deze onderzoekers een bloedtest ontwikkelde om mensen te kunnen diagnosticeren met aHUS, vroegen zij zich af of deze test ook voor het HELLP-syndroom zou kunnen, aangezien beide aandoeningen dezelfde kenmerken hebben. Als uitgangspunt namen zij de HAM-test. Deze test onderzoekt de ‘gezondheid’ van rode bloedcellen door rode bloedcellen bloottestellen aan zuur en te kijken of er dan sprake is van afbraak van rode bloedcellen. Om aHUS te kunnen ontdekken hebben de onderzoekers deze test een klein beetje aangepast. Deze aangepaste versie bracht hen op het idee om te kijken of hiermee ook het HELLP-syndroom kan worden gediagnosticeerd.

DIAGNOSE VOORDAT SYMPTOMEN OPTREDEN

Momenteel kan de diagnose HELLP-syndroom alleen maar worden gesteld aan de hand van de symptomen (waaronder bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk, eiwitten in de urine en een te kort aan bloedplaatjes in het bloed). Deze symptomen steken pas de kop op wanneer je al flink ziek bent (terwijl jij je niet persé ziek hoeft te voelen). Met andere woorden; het HELLP-syndroom wordt pas ontdekt als het al flink mis gaat in je lichaam. Stel je eens voor dat het HELLP-syndroom vroegtijdig kan worden ontdekt, voordat je last krijgt van de symptomen.

EERSTE RESULTATEN EN VERDER ONDERZOEK

Op basis van een klein onderzoek blijkt het inderdaad mogelijk om met de aangepaste HAM-test de diagnose HELLP-syndroom te kunnen stellen. Maar misschien wel belangrijker is dat vervolg onderzoek heeft aangetoond dat er waarschijnlijk een verband is tussen aHUS en het HELLP-syndroom. En dat inzicht geeft richting aan vervolg onderzoek naar de oorzaak en behandeling van het HELLP-syndroom.


Lees hier meer over het onderzoek (in het Engels):

http://www.news-medical.net/news/20160519/New-lab-blood-test-may-help-identify-HELLP-syndrome-in-pregnant-women.aspx

En hier in het Nederlands (automatisch vertaald):

http://www.news-medical.net/news/20160519/427/Dutch.aspx

Laat een reactie achter